La Copșa Mică se construiește. Ce credeați, că fosta cea mai poluată localitate din România stă acum cu mîinile-n sîn și respiră aer curat? Ei bine, da. Pentru că respectiva construcție, care are de fapt două turle, nu una, nu reprezintă vreo investiție publică. Nici vreun avînt antreprenorial nestăvilit. Să vedeți.

Biserică în căminul muncitoresc

După ce s-au închis păcătoasele fabrici producătoare de plouare și locuri de muncă, Copșa Mică a devenit curată și șomeră. Ceva mișcare tot mai e. După cum povestesc localnicii, unii dintre foștii muncitori pleacă în fiecare dimineață, după obișnuiță, ca la serviciu. Destinația e tot aceeași. Numai obiectul muncii s-a transformat din producție în demolare. Se taie, se desface și se vinde tot ceea ce poate fi valorificat.


Ca și muncitorii, și clubul acestora de la Sometra S.A. și-a pierdut rațiunea de a fi. După mulți ani trecuți cu lacătul pe ușă, mîndra clădire din centrul orașului Copșa Mică a intrat în reabilitare. Cele două turle ridicate deja pe fațada la stradă vestesc schimbarea de destinație în lăcaș de cult al Bisericii Ortodoxe Române. Așa m-am gîndit cînd am trecut pe acolo prima dată. Și articolele din presă mi-au confirmat presupunerile.

E de bine

E mare lucru în ziua de azi să-ți dai seama, fără să întrebi, ce funcțiune are o clădire nouă sau care trece printr-un proces de reabilitare, eventual cu schimbare de funcțiune. Toate arată la fel sau în orice fel. Măcar bisericile ortodoxe încă pot fi ghicite cît ai spune ”turlă”.

Alt lucru bun este că zona centrală a orașului scapă cu fața curată de o clădire mare, în stare de degradare. Nu că blocurile fistichii care o însoțesc sînt un mare cîștig estetic pentru zonă, dar măcar nu arată ca vai de mama lor.

Și ca lucrurile cele bune să fie trei, arunc repede și un chapeau bas pentru inițiativa Mitropoliei Ardealului, care nu s-a apucat de construit o biserică nouă, ci a făcut un pustiu de bine unei case lăsate de izbeliște. Asta e tocmai pe dos față de ce se întîmplă în lume, unde bisericile rămase goale primesc tot felul de alte destinații.

Să vedem finalul grandios al lucrărilor. Mă întreb doar cu ce vor fi acoperite turlele.