Suferim, noi, românii, de o boală lungă: clasăm monumente pe categorii și apoi le lăsăm în pace. Să dispară, dacă doresc și eventual mai primesc și un ajutor demolator. Încă cele categoria A, de importanță națională, au mai avut noroc pe ici pe colo. Au prins cîte-o finanțare de la Ministerul Culturii prin Planul Național de Restaurare, program care funcționează din cînd în cînd, după reguli neștiute. Sau au avut proprietarii curaj și au aplicat pentru fonduri europene.

Durerea cea mare se află la monumentele categorie B, de importanță locală, care nu prea prind loc la masa cu finanțări.

PNDR

Vestea bună umblă prin sat

MADR a lansat pe orbită versiunea consultativă a ghidulului solicitantului pentru sub-măsura 7.6 – Investiții asociate cu protejarea patrimoniului cultural din cadrul Planului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020. (Așa-i că vă place cum se fac în 2015 consultări pe un ghid ce acoperă inclusiv 2014?).

Aflăm deci că măcar de data aceasta, monumentele de categoria B, aflate în mediul rural, pot fi reparate cu aceste fonduri. Ca să fii eligibil te chemi comună, ONG, unitate de cult sau PFA/SRL. Indiferent cum te cheamă, dacă intri într-una dintre cele 4 categorii, trebuie să ai în administrare un monument de tipul celui descris mai sus.

Sub-măsura 7.6 din PNDR sprijină nu doar restaurarea patrimoniului, dar și a așezămintelor monahale și a căminelor culturale, pentru că obiectivul programului este sprijinirea conservării patrimoniului local și a tradițiilor și are drept scop stimularea activităților de turism rural, precum și menținerea tradițiilor și a moștenirii spirituale, contribuind astfel la atractivitatea zonelor rurale.

Să lăsăm cifrele să vorbească

Dacă proiectul este de utilitate publică și negeneratoare de profit, cheltuielile eligibile sînt acoperite în proporție de 100%. Suma maximă pentru fiecare proiect: 500.000 euro.

Dacă proiectul generează profit, se vor acoperi 80% din totalul cheltuielilor eligibile. Suma maximă pentru fiecare proiect: 200.000 euro.

Bugetul total alocat sesiunii anului 2015: 97.000.000 euro.

Luna lui Cuptor arde de treabă

La treabă! Pentru că AFIR – Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale ne amenință că lansează programul luna aceasta.